Soalan Lazim | FAQ

Sendiri tanya sendiri jawab…:)

FAQ

Soalan Lazim

Untuk kemusykilan, boleh rujuk Soalan Lazim (FAQ) atau baca di blog atau hubungi kami di sini.

SEO ialah merujuk kepada Optimasi Enjin Carian (Search Engine Optimization), iaitu satu teknik dan taktik teknikal memujuk dan menarik enjin carian seperti Google dan lain-lain meletakkan sesuatu laman web di enjin carian mereka, terutama di muka satu.

Dengan cara ini menyebabkan sesuatu perniagaan, produk atau servis mudah ditemui dan selalu muncul di enjin carian setiap kali orang ramai membuat carian di Internet.

Kami di INI.my mempunyai satu teknik unik dan khusus bagi tujuan ini. Teknik unik ini termasuklah menerusi setting pada laman web dan cara penulisan artikel yang sangat mesra SEO.

Baca lagi di sini.

Katakunci dalam maksud SEO ialah apa sahaja istilah atau frasa atau gabungan beberapa perkataan yang dimasukkan ken dalam sesebuah konten atau artikel.

Pemasukan katakunci di dalam konten dan artikel berkenaan lebih bertujuan “menarik perhatian” dan “meningkatkan kesedaran” enjin carian terhadap katakunci itu.

Apabila ini berlaku, carian berkenaan akan menyenaraikan web, blog atau laman edagang terbabit pada muka utama ennin carian terbabit.

Biasanya, katakunci diperolehi berdasarkan sesuaut topik atau niche dengan cara melakukan proses penyelidikan katakunci (keyword research).

Kerja penyelidikan katakunci ini lazimnya dilakukan oleh mereka yang arif dalam bidang SEO. Ini kerana setiap katkunci perlu membabitkan gabungan beberapa istilah yang tepat dengan mengambil kira jumlah carian oleh orang ramai di Internet terhadap katakunci itu.

Malah, mereka yang arif menfgenai SEO turut mengambil kira aspek persaingan katakunci (keyword competition) dengan melakukan analisis kompetitif katakunci (competitive keyword analysis) serta melihat aspek kepadatan katakunci (keyword density).

Sebenarnya ada beberapa tools dan perisian khas di Internetn dapat dapat digunakan untuk tujuan ini, tetapi hampir semua perlu dibayar pada kos yang agak tinggi.

Baca lagi di sini.

Lebih banyak info dapat dibaca di blog kami.

Pengalaman

Sejak 1983

Lebih 30 tahun sejak 1983, kami kutip pengalaman penulisan, penterjemahan, kewartawanan, editorial, percetakan, penerbitan (media cetak dan media online) serta undang-undang penerbitan sepanjang berkhidmat di organisasi ini.

Berita Harian Sdn Bhd
tuliis, tulis artikel, upah tulis artikel
The New Straits Times Press (M) Berhad
tuliis.com, tuliis, tulis artikel
Dewan Bahasa dan Pustaka
tuliis.com, tuliis, tulis artikel, upah tulis artikel, artikel seo
Kumpulan Karangkraf Sdn Bhd
tulis artikel, bina web, seo, ini, inidotmy, web, website, bina web, tulis artikel, artikel seo, video animasi, sosial media, socmed, artikel
Creative Entrerprise Sdn Bhd
Servis

Apa servis yang kami tawarkan?

Servis kami terbaik untuk anda. Kami gunakan teknik unik supaya perniagaan anda mudah dan sentiasa ditemui di Internet